Не відкладаємо щось «на потім»!

«Усе у ваших руках, тому їх не можна опускати» (Коко Шанель)
Пропонуємо цікаву тему, пов’язану з мотивацією та силою волі.

Поговоримо про прокрастинацію, «принцип жаби на сніданок» та про «метод слона».
Оце так, скажете ви!
Що ж це таке «прокрастинація»?
Що за «звір», який з’їдає інколи багато часу в людини та відбирає енергію. 
Напевно, немає у світі людини, яка б не відкладала щось «на потім»: вирішення питань, справ, зустрічей, оплату рахунків, поїздку, прибирання в будинку. Іноді буває: запланували потрібне, налаштувалися на корисне і раптом… «отямилися» в парку з друзями, або біля холодильника зі смаколиками, або за переглядом картинок у соцмережах. Картинок із чужими досягненнями. Чужими, а не своїми… Ось так відбувається в житті деяких людей. А якщо відкладаються дуже важливі справи, поставлені цілі, здавання проєктів чи складання іспитів, навіть лікування хвороби? Відкладаються часто й постійно.  І водночас людина відчуває негативні емоції, провину, досаду. ? Отже, перед вами яскрава картина «прокрастинації».

Прокрастинація (від англ. procrastination – затримка, відкладання) – це схильність до постійного відкладання навіть важливих і термінових справ, що призводить до життєвих проблем і хворобливих психологічних ефектів. Бо інколи людина «дотягує до останнього», а потім у паніці, у стресі робить усі справи (завдання) в останній момент. Канадський вчений Пірс Стіл у своєму дослідженні стверджує, що 20% людей – це хронічні прокрастинатори.
У психологічній спільноті розглядають прокрастинацію як ухилення, захисний механізм, який умикається в разі неприємних дій. І людині «здається», що вона почувається добре. Але, на жаль, реальність нікуди не йде. І врешті-решт людина знову опиняється перед своєю нерозв’язаною проблемою. Прокрастинатор усвідомлює необхідність виконання конкретних важливих справ (навіть своїх посадових обов'язків), але ігнорує цю необхідність. Водночас відвертає свою увагу, енергію на побутові дрібниці чи розваги. Утім, це не є відпочинком та накопиченням енергії. Від відпочинку прокрастинацію відрізняє те, що в спокійному стані людина відновлює запаси енергії, а під час прокрастинації, навпаки, витрачає. На інші справи та боротьбу із собою...
У психологічному колі погоджуються, що проблема прокрастинаторів у тому, що вони піддаються бажанню отримати миттєве задоволення від якоюсь дії, замість того, щоб концентруватися на довгострокових цілях. Оскільки, ухвалюючи довгострокові рішення, люди, як правило, відчувають слабкий емоційний зв'язок зі своїм майбутнім «Я». Навіть, якщо завзяті прокрастинатори розуміють, що через рік вони будуть самими собою, вони розглядають майбутніх себе як абсолютно іншу людину.


Причини прокрастинації: 
страх діяти та страх невдачі;
перфекціонізм (позиція людини, за якою абсолютно все необхідно робити ідеальним чином);
дух протистояння;
невпевненість у собі, низька самооцінка та страх бути успішним/-ою;
великий обсяг завдання (роботи)
складність або незрозумілість завдання;
неприязнь до керівника/-иці;
брак навичок та знань;
відсутність проміжних винагород.

Як подолати прокрастинацію?

По-перше, формуйте в себе звичку не відкладати справи на потім. Це як із чищенням зубів або ранковою зарядкою. 

Важливо також усвідомити причину вашої прокрастинації.

Коли працюєте (навчаєтесь), приберіть з робочого місця все зайве, що може відвертати вашу увагу, та вимкніть гаджети. Прописуйте на папері плани напередодні.

Уявляйте момент (візуалізуйте), коли завдання (проєкт, мета) буде успішно завершено. Розповідайте іншим про свої плани – це зобов’язує, підключає емоції. Хваліть себе за кожен етап роботи, винагороджуйте себе, щоб підвищувати рівень дофаміну (нейромедіатора задоволення). 

Перемогти прокрастинацію – це те саме, що отримати контроль над власним життям.

Мотиваційна скринька:

Техніка «Метод слона» Запитаймо себе, як можна з'їсти слона? І дамо відповідь: шматочками! Як можна побудувати будинок? Цеглинками! «Ніхто не будує будинок. Люди просто кладуть цеглу знову й знову, і в результаті постає будинок. Прокрастинатори – великі мрійники, вони люблять фантазувати, уявляти великий маєток, який одного разу побудують. Але що їм насправді треба, то це бути звичайними робітниками, які послідовно кладуть цеглу, одну на іншу, день за днем, поки будинок нарешті не буде побудований» (Тім Урбан, автор блогу Wait But Why). - Велике завдання розбийте на частинки. Сплануйте. Виконуйте частинами. Хваліть себе за кожну перемогу!

Метод «З’їсти жабу на сніданок» Придумав таку методику Браян Трейсі. Це метод з таймменеджменту, який означає вміння «перебороти себе». Спромогтися виконати якесь неприємне, але дуже необхідне завдання (справу, роботу). Зробити (вирішити питання) якомога раніше, швидше, не відкладаючи на потім, тобто «зранку, до сніданку». Ви відчуєте неймовірне полегшення від зробленої справи, неначе гора з плечей звалилася! Бо на зволікання витрачалося багато енергії.