Як ми відсвяткували зимові канікули!

Зимові канікули – це два в одному: відпочинок й святкування. Тому вихованці щороку з нетерпінням чекають на святкові емоційні «смаколики»-враження, які підготували їм керівники гуртків. Й святкування в нашому Центрі розпочинаються ще задовго до самих свят.

Так, вихованці гуртків декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва розпочали святкування «смачним» майстер-класом: під керівництвом майстрині народної творчості Юлії Єремеєвої власноруч розписали медові пряники-ялинки. А по завершенню занурилися у світ казки: разом з Бабою Ягою та піраткою Люсі діти розважались, співали пісні, танцювали й зустрічали Діда Мороза. А педагоги зразкової студії образотворчого мистецтва «Метелик» власноруч виготовили для кожного вихованця новорічний подарунок – м’яку мишку-іграшку. Тож, на святкування Нового року діти вже були налаштовані стовідсотково!

Цілу низку розважальних та пізнавальних «смаколиків» підготувала для своїх вихованців гуртків «Природа рідного краю», «Я і Україна», «Любування природою», клубу «Дебати» Наталя Костіна. Й , як завжди, розпочали святкувати разом з Херсонською обласною бібліотекою для юнацтва ім. Б. Лавреньова, співробітники якої підготували колоритне святкове дійство. Разом з Мишеням Шуршиком та Старухою Шапокляк діти розважалась на повну: співали, танцювали, змагалися в конкурсах та отримували подарунки.

Між святкуваннями говорили й про серйозне, а саме: про проблему безпритульних тварин, яка, на жаль, для нашого міста залишається актуальною. Цього разу до засідання дискусійного майданчика «Зелений кінотеатр» за темою: «Поділись частинкою доброти» долучились учні 3-б класу ЗЗСО № 55. Разом з вихованцями клубу «Дебати» учні обговорювали проблему появи хвостатих безхатченків на вулицях нашого міста, переглянули статистику по Україні, поділились ідеями запобіганню цій проблемі та розповіли про власний досвід утримання домашніх улюбленців та допомоги покинутим тваринам. На завершення створили постер з іменами домашніх улюбленців.

Не домашнім, але теж, нашим друзям, тільки пернатим, допомагали вихованці гуртка «Дослідники заповідних стежок Херсонщини» (керівник – Роман Муржак). Діти виготовили та розвісили на території шкільного парку та прилеглого до школи скверу годівнички. Не забули покласти в них різноманітні ласощі для птахів: хліб, насіння, крупу.

А де у нас на Україні можна зарядитись шаленим новорічним драйвом та різдвяним духом? Звісно ж, на Західній Україні. Саме туди, до Карпат (с. Татарів Івано-Франківської області), напередодні Нового року й вирушили вихованці разом з Наталією. Оскільки подорож передбачала знайомство з етнографічними особливостями Гуцульщини, то пізнавальними «зупинками» подорожуючих стали: музей О. Довбуша, музей мольфарів, музей народних музичних інструментів. Що до відвідування останнього, то діти спробували дути в трембіти, грати на сопілці та цимбалах. Окремими емоціями сповнили засніжені краєвиди Карпат з висоти 1127 метрів, місцеві водоспади та … звичайний сніг, що для нас, мешканців південного регіону, останнім часом велика розкіш! Без розваг теж не обійшлось! А їх там чимало: катання на сноутюбінгу, зіплайні та підйомнику. Навіть, відвідали Чани – традиційну оздоровчу процедуру в Карпатах. Відпочили й повернулися святкувати Новий рік, хоч й без снігу, проте вдома!

Після гучних новорічних святкувань вдома вихованці Наталії Костіної та Романа Муржака зібралися дружнім колом на базі центру екологічної культури та виховання «Дивосвіт». Опісля обміну враженнями та привітаннями зайнялися одразу двома серйозними справами: виготовили флаєр та листівку із закликами до розумного використання природних ресурсів регіону, зокрема, утилізації ялинок та сосен після свят та створили нестандартні іграшки-антистрес. В чому їх нестандартність? В тому, що вони зі звичайних шкарпеток! Ось так, задоволені всі: і поспілкувались, і попрацювали, і виготовили собі сувенір. Це саме той випадок, коли вираз «Зроби собі свято!» втілено і життя!

Наші керівники під час канікул встигають проводити час не тільки своїми вихованцям, але й з учнями шкіл міста. Тож, керівник інформаційної еко-студії центру екологічної культури та виховання учнівської молоді «Дивосвіт» Роман Муржак провів ряд практикумів з навчання активу шкільних екологічних клубів для забезпечення інформаційного супроводу організації екологічної діяльності в закладі. Вже вкотре залюбки підвищили свою інформаційно-цифрову компетентність учні ЗЗСО № 4, 13, 45. А взагалі, з жовтня місяця проведено 20 практикумів для 366 учнів семи шкіл міста (№ 4, 13, 15, 45, 55, гімназія № 1, Сонячний НВК № 43). У другому семестрі навчання продовжиться.

Ще на початку грудня ми повідомляли, що конкурсні роботи міського етапу Всеукраїнського конкурсу «Новорічна композиція» будуть передані Херсонській обласній дитячій клінічній лікарні та КЗ «Дитячий будинок для дітей з ураженням ЦНС» в рамках благодійної акції «Діти - дітям» (детальніше за посиланням). Ми це зробили! Ще раз щиро дякуємо всім, хто долучився до цієї доброї справи, закладам загальної середньої освіти № 1, 3, 4, 5, 8, 14, 16, 21, 25, 26, 27, 28, 32, 37, 41, 43, 45, 46, 48, 54, 56, 57, спеціалізованої школи № 1, ЛЖЕП, ЦОМу та ХЦДЮТ.

«Майстер-класно» розважалися під час канікул вихованці гуртків «Природа і фантазія», «Дослідники заповідних стежок Херсонщини» та «Природа рідного краю» під керівництвом Станіслави Карпій. Різдвяних янголів, дідів морозів, мишок – символів року, різдвяних ялинок, сніжинок та новорічних масок виготовили діти як для себе, так і на подарунки для рідних та близьких. Окрім цього, юні любителі природи побували на міській ялинці, у ляльковому театрі на новорічній феєрії «Новорічна подорож казками», підгодовували пернатих друзів та колядували під час свята у Свято-Троїцькому сквері, за що й отримали подарунки.

Не забув керівник й про тих, кому зараз не солодко, а саме про діток, які перебувають на лікуванні в неврологічному та гастроентерологічному відділеннях Херсонської обласної дитячої клінічної лікарні. Виготовлення новорічних прикрас ненадовго відволікло юних пацієнтів від лікарняної атмосфери.

Ще один цікавий майстер-клас додав нових вражень та ще більше розбурхав фантазію юних художників. До нашого Центру з пісочною анімацією завітала Яна Косован. Звичайний пісок – а скільки задоволення!

Не менше задоволення від відвідування нашого місцевого краєзнавчого музею отримали допитливі вихованці Наталі Костіної. Але це було не зовсім стандартне відвідування! І почалося воно із входу до зали, де юних відвідувачів поросили зняти взуття. Зручно влаштувавшись на килимі навколо макету Колізею, діти в нестандартній формі дізнались про особливості побудови давньоримської арени, життя римських імператорів та виступи гладіаторів. Несподіваним стала й можливість потримати у руках фігурки гладіаторів, предмети побуту та монети Давнього Риму. На завершення – тематична гра, солодке частування, невеличкі подарунки. Неочікувано тепла домашня атмосфера кардинально змінила ставлення дітей до відвідування музеїв. Вони хочуть повернутися туди ще!

Усією «екологічною» родиною зібралися вихованці гуртків еколого-натуралістичного напряму (керівники: Наталя Костіна, Лариса Василенко, Аліна Лиманська, Роман Муржак, Наталя Козуб) на святковому заході «Різдвяні розваги»: віртуально подорожували країнами світу, танцювали, змагалися у конкурсах, співали пісні під гітару. Знайшли хвилинку й для розмов на серйозну тему. А по звершенню на зображені святкової ялинки залишили свої побажання на новий 2020 рік, натомість отримали сувенір на згадку про зустріч.

А екологи-старшокласники під керівництвом Юлії Тищенко розважалися по¬-своєму: відвідали клуб «Массон» та Херсонську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. О. Гончара, зустрілися з цікавими тренерами, представниками громадських організацій. Не обійшлося й без дебатів. Цього разу захисники природи дебатували на тему: «Чи є сенс сортувати відходи, якщо це явище не поширене у суспільстві?». Думки були різні. Встигли попрацювати й руками: виготовляли паперові моделі під час «Екологічна альтернативи» - майстер-класу.

Не встигли ще завершитися новорічні свята, а новий сезон зі спортивного орієнтування вже у повному розпалі!
В такому ж розпалі, як і боротьба між суперниками змагань, в яких вихованка гуртка «Спортивне орієнтування» (керівник – Ірина Васіна) Цивільська Фея знову в перших рядах серед досвідчених спортсменів групи «Еліта». Результати вражаючі: срібло на Чемпіонаті України зі спортивного орієнтування та подвійна перемога на етапах Кубку України!
У Всеукраїнських змаганнях «Різдвяні старти» вихованці гуртка «Спортивне орієнтування» під керівництвом Олександра Щербини також в призерах: Кражев Ігор посів І місце в групі Ч-18, Скворцов ЮрійІІІ місце в групі Ч-16. Не відстає від своїх вихованців й тренер: Олександр Щербина посів ІІ місце в групі Ч-50. Вітаємо наших спортсменів з вдалим початком нового сезону!