Ми - ЗА чисті річки та моря!

19 вересня 2020 року – Міжнародний день чистих берегів річок, морів та океанів, метою якого є попередження забруднення побутовими відходами водних ресурсів світу, в цей день проводиться прибирання на узбережжях річок, морів, океанів та інших водойм, адже проблема засмічення набрала глобальних масштабів. Попередження забруднення побутовими відходами водних ресурсів та бережливе ставлення до берегів водойм України – головна мета цього заходу.
Вихованці гуртків (керівники: Лариса Василенко та Наталя Козуб), учні ЗЗСО № 1, 3, 5, 46, долучилися до акції «Чорноморське узбережжя Херсонщини без сміття», організованою командою ЗЗСО №32 «ZWS-Херсон». Акція відбулася на берегу моря за с. Приморське (Більшовик).
Вихованці гуртка «Еко-стиль» (керівник - Лариса Василенко) , учні 7-г класу Херсонської гімназії №1 Алаєва Валерія, Альохіна Уляна, Маруніч Павло, Сучава Ольга, Кондратьєва Анастасія з мамою Антоніною Дмитрівною вдруге долучилися до Кампанії по дослідженню пластикового забруднення поверхневих вод Херсонської області, мета якого – вивчити наскільки прибережні смуги поверхневих вод забруднені пластиковими відходами. Обравши ділянку довжиною 300 метрів (популярне місце автотуристів), зібрали всі відходи, розклали по категоріях, перерахували та записали. Серед основних забруднювачів пластикові пляшки наповнені піском, з них відпочивальники споруджували за допомогою сухих рослин та поліетиленового канату (риболовні снасті), багато банок від напоїв, пластикових кришечок, битого скла. У порівнянні з минулим роком сміття у рази менше, особливо дрібного.
Долучаючись до подібних акцій, діти настільки переймаються проблемою засмічення берегів наших водойм, що навіть під час відпочинку вже по завершенню акції, помітивши на березі сміття, продовжують його збирати. Нагородою за добру справу стає чистий берег моря, що радує око своєю красою.

Багато років поспіль учнівські колективи закладів освіти міста Херсона у другій половині вересня беруть участь в акції «Чисті береги – чиста річка», під час якої прибирають узбережжя річок нашого міста. Учасниками акції на р. Вірьовчина стали 37 учнів та педагоги закладів освіти: №1 (7-г клас, вчитель Кравченко Юлія Дмитрівна), №54 (8-б клас, вчитель Горбачова Марина Валентинівна), вихованці гуртка «Еко-стиль» Херсонського Центру дитячої та юнацької творчості (керівник Василенко Лариса Михайлівна). Для акції обрали ділянку біля мостопереходу через річку з Шуменського мікрорайону до селища Геологів. Прибирання пройшло з розумінням важливості справи, адже учнівська молодь, завдяки екологічному вихованню у закладах освіти, свідомо ставиться до необхідності жити в гармонії з природою. Під час бесіди діти висловлювали бажання про відновлення річки Вірьочина, адже з розповіді людей старшого покоління знають, що 50 років тому річка була судноплавною, а на її берегах були пляжі з містами відпочинку для громадян.

Добре, коли мрії збуваються!