Про фосфати... й не тільки

Після відвідування підприємства з виробництва безфосфатних миючих засобів у багатьох вихованців наукового товариства «Логос» (керівник – Наталя Козуб) виникло бажання стати справжніми підприємцями, розвивати економіку України, сплачувати податки та робити добрі справи не тільки на користь людям, а й навколишньому середовищу.

Так, це приклад справжнього сучасного підприємства: з комп’ютерною діагностикою, інноваційним обладнанням та енергозберігаючими технологіями. Керівник виробництва, яке діє за європейськими стандартами, щокроку закликав молодь до формування екологічної свідомості й відмовитися від використання фосфатів в миючих засобах, шкідливий вплив на організм яких вже доведено.

Для довідки: Через шкіру та з продуктами харчування «фосфати» потрапляють в організм людини та сприяють посиленому знежиренню шкіри, різко знижують її бар’єрну функцію, провокують дерматологічні захворювання, усмоктуються в кров і змінюють відсотковий вміст гемоглобіну, структуру і щільність плазми крові, що призводить до порушення роботи внутрішніх органів: нирок, печінки, скелетних м’язів. Запускається механізм порушення обміну речовин, загострення хронічних захворювань та появу нових. Особливо вразливі до фосфатів діти. Поряд з цим на сполох б’ють екологи – у водоймах швидко розмножуються водорості, вони заболочують річки та озера, призводять до заморів риби, отруюють воду. Майже усі цивілізовані країни світу, на сьогоднішній день, заборонили повністю використання фосфатів у миючих засобах або звели їх використання до мінімуму (2-7 % у Європі при використанні в Україні на рівні 22%).

У кожного, звісно, – свій вибір, але здоров’я нації та задовільний стан навколишнього середовища – у наших руках!