Результати міського етапу Всеукраїнської трудової акції "Плекаємо сад" (2020 р.)

Надрукувати

Згідно з планом проведення міських заходів екологічного напряму на 2020-2021 навчальний рік та з метою сприяння розвитку дослідницької та експериментальної роботи, залучення до практичної природоохоронної роботи, здобуття знань, навичок у галузі сільського і лісового господарства та формування у юних громадян почуття соціальної відповідальності, активізації суспільно-корисної роботи та трудової діяльності школярів, учні позашкільних та закладів загальної середньої освіти взяли участь у міському етапі Всеукраїнської трудової акції "Плекаємо сад" відповідно до Наказу управління освіти Херсонської міської ради №110-Т від 25.08.20 року «Про організацію та проведення масових заходів екологічного напряму позашкільної у 2020 – 2021 навчальному році».
Головною метою акції є виховання сучасного господаря, здатного працювати в умовах ринкової економіки, формування творчої працелюбної особистості, економічної і трудової культури учнів. Серед завдань трудової акції «Плекаємо сад»:
- оволодіння сучасними технологіями вирощування плодово-ягідних культур, методами одержання врожаїв, вирощування високоякісного посадкового матеріалу;
- ознайомлення з основами ринкової економіки, сучасними формами господарської діяльності;
- залучення до дослідницької роботи із садівництва;
- об’єднання зусиль агропромислових об’єднань різних форм власності, наукових і освітніх закладів з метою створення умов для допрофесійної та довузівської підготовки учнів у галузі садівництва;
- закладання плодових садів, шкілок, розсадників у школах, позашкільних закладах, фермерських господарствах, на присадибних і дачних ділянках.
Звітні матеріали про роботу надіслали 7 закладів загальної середньої та позашкільної освіти (у 2020 році – 7 закладів): №4 (дві роботи), 30, 37, 48, 50, 52 та ХЦДЮТ.
Бурдуленко Валерій, учень 11-Г класу Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №30 з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу та англійської мови Херсонської міської ради (керівник Кандиба Анжела Василівна) представив роботу учнівського колективу свого закладу, в якій відображені напрямки акції: «Зернятко – кісточка», «Закладаємо сад», «Щепимо кращий сорт».
Розділ «Збираємо врожай» включає в себе збір і облік зберігання врожаю садовини, який залежить також і від температурного режиму, вплив погодних умов на швидкість дозрівання плодів фруктових дерев та їх врожайність. За цим напрямом працював Круглов Андрій, вихованець гуртка «Природа рідного краю» (керівник Карпій С.З.) Херсонського Центру дитячої та юнацької творчості, учень закладу загальної середньої освіти №26. Він доглядав та проводив спостереження за фруктовими деревами свого власного саду, досліджував вплив абіотичних факторів на розвиток дерев та врожайність.
Польща Роман, вихованець гуртка «Юний еколог» (керівник Маляренко Лариса Сергіївна), учень Херсонської загальноосвітньої школи №37 ім. В.Дробота Херсонської міської ради присвятив свою роботу персикам. Він досліджував їх властивості, умови розвитку та їх вплив на врожайність.
Учні Херсонської загальноосвітньої школи I-III ступенів №4 Херсонської міської ради надіслали на конкурс роботи за розділами «Рідкісна ягода» та «Виноградне гроно». Супруненко Альбіна, учениця 8-А класу (керівник Яблуновська Ольга Василівна) дослідила найбільш популярні сорти винограду, які вирощують на присадибних ділянках мешканці Херсонщини, особливості їх вирощування та догляду за рослинами. Під час роботи за завданнями акції учні знайомилися з сучасними технологіями вирощування плодово-ягідних культур, основами ринкової економіки, сучасними формами господарської діяльності, залучилися до дослідницької роботи із садівництва.

За підсумками роботи журі переможцями стали:
І місце:
- Бурдуленко Валерій учень 11-Г Херсонської спеціалізованої школи І- ІІІ ступенів №30 з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу та англійської мови Херсонської міської ради;
ІІ місце:
- Круглов Андрій, вихованець гуртка «Природа рідного краю» (керівник Карпій С.З.) Херсонського Центру дитячої та юнацької творчості, учень закладу загальної середньої освіти №26;
- Герасимова Діана, Столярчук Катерина, учениці 9-В класу (керівник Свириденко Любов Олександрівна) Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №52 з поглибленим вивченням української мови Херсонської міської ради.
ІІІ місце:
- Польща Роман, вихованець гуртка «Юний еколог» (керівник Маляренко Лариса Сергіївна), учень Херсонської загальноосвітньої школи №37 ім. В.Дробота Херсонської міської ради;
- Супруненко Альбіна, учениця 8-А класу (керівник Яблуновська Ольга Василівна) Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 Херсонської міської ради.

Роботи, що посіли І та ІІ місця, направлені для участі в обласному етапі Всеукраїнської акції «Плекаємо сад» до Комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради.