Як ми провели осінні канікули (оновлено)...

Свято Хелловіна стало чудовою нагодою весело розпочати канікули. Вихованці клубу «Альбіон» та гуртків «Юні охоронці природи», «Природа рідного краю» (керівник – Костіна Н.М.) завітали до Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім Б. Лавреньова на веселу тематичну «тусу».

«Тусили», як-то кажуть, цікаво та весело: з конкурсами, танцями та співами. Костюмоване дефіле, фотографування на згадку, передбачення на канікули від гадалки мадам Таро та цукерки від Скелету та відьмочки – створили неймовірну атмосферу свята. 

По-українськи відсвяткували Хелловін вихованці гуртків «Природа і фантазія», «Природа рідного краю» та «Дослідники заповітних стежок Херсонщини» (керівник – Карпій С.З.), а саме: ознайомилися з традиціями українського народу, пов’язаними зі святом ще з часів язичництва; переконалися у цілющих властивостях гарбуза; взяли участь у захоплюючих іграх, конкурсах і вікторинах. З використанням головного атрибута свята діти виготовили різноманітні поробки та оформили виставку дитячих робіт «Ходить гарбуз по городу». На цьому пригоди не завершилися: діти подорожували до м. Миколаєва, де розважалися в аквапарку та комплексі «Поляна казок».

Окрім веселощів, вихованці гуртка «Юні охоронці природи» відвідали й пізнавальні заходи, наприклад, чергове засідання дискусійного майданчика «Зелений кінотеатр» (керівник – Костіна Н.М.) на тему: «Чорне море». Разом з ними це зробили учні 3-в класу ЗЗСО № 54. Учасники поринули у спогади про літо та відпочинок біля моря: ознайомилися з умовами виникнення природного об’єкта, історію виникнення його назви та видовий склад мешканців. Окрім цього, юні дослідники звернули увагу на існуючі екологічні проблеми моря та запропонували шляхи їх вирішення. Дискусію супроводжували слайд-шоу та відеоролики.

На справжню пригоду перетворилося святкування Дня Чорного моря для вихованці гуртків «Юні охоронці природи» (керівники: Василенко Л.М. та Костіна Н.М.), учнів Херсонської гімназії № 1 та ЗЗСО № 54. Спільний з НПП «Нижньодніпровський» (начальник відділу – Крючкова Т.М.) захід був сповнений цікавими інтерактивними завданнями, ребусами та вікторинами. Презентаційні та відеоматеріали значно збагатили знання учасників про водний об’єкт, а театралізований квест «Загадки Чорного моря» додав ще більше позитивних емоцій.

Не обійшли осторонь проблем Чорного моря й вихованці гуртків «Природа і фантазія», «Природа рідного краю» та «Дослідники заповітних стежок Херсонщини» (керівник – Карпій С.З.), відвідавши захід в Комишанській селищній бібліотеці. Кожен учасник, на згадку, отримав власноруч створену поробку під час майстер-класу «Кораблі Чорного моря».
Не менш захоплюючою, пронизаною почуттям патріотизму, виявилась зустріч вихованців, у тій же бібліотеці, з відомим українським поетом, нашим земляком, уродженцем смт. Чаплинка, Валерієм Куликом. Він продекламував власні вірші на патріотичну тематику зі збірника «Світло в тунелі», кожний рядок яких сповнений великої любові до України та шани захисникам нашої Вітчизни. По завершенню автор кожному учаснику подарував збірник поезій «Земне тяжіння» з побажаннями добра та життєвих гараздів.

В гості до дерев відправилися цими теплими осінніми днями вихованці гуртка «Природа рідного краю» (керівник – Костіна Н.М.) та учні 1-в класу гімназії № 1. На черговому засіданні «Еко- Всезнайки» дітлахи розглянули особливості будови дерев, їх різноманіття та вплив на екосистему. Більш детально учні познайомились з представником рідного краю, а саме: волоським горіхом. Переглянувши відеоролики, відгадалвши загадки та відповівши на запитання вікторини, учасники, на згадку, виготовили мишеня зі шкаралупи горіха.

«Сміття: добре чи погано?» - саме на таку тему дискутували вихованці гуртків «Дослідники заповідних стежок Херсонщини» (керівник – Муржак Р.Г.). Юні екологи обговорювали шляхи правильного сортування сміття, етапи його сортування та переробки, ознайомилися з видами відходів та способами їх утилізації. По завершенню кожний отримав агітаційні листівки та флаєр для подальшого розповсюдження серед знайомих та співмешканців багатоповерхівок.

Вихованці гуртка «Юні охоронці природи» (керівник – Василенко Л.М.) та секції МАН (керівник – Козуб Н.М.) здійснили екологічний похід до ландшафтного заказника «Саги» Олешківського району Херсонської області. На території природно-заповідного фонду діти ознайомилися з місцевими ландшафтами, визначали види грибів, дізналися цікаві факти історії створення заказника. Особливо вразили вікові сосни та піщані арени, також «вразили» смітники вздовж автотраси. Ще одним відкриттям для молодших вихованців стало відвідання меморіалу Олешківській Січі.

Майстер-класи, зустрічі з майстрами, цікаві лекції-бесіди, пленери, ярмарки та розважальна подорож до лісу - все це відбувалося під час осінніх канікул в гуртках декоративно-прикладної творчості. Традиційно, кожні канікули проходять майстер-класи на базі філії Центру, під час яких діти опановують різноманітні техніки декоративно-прикладного мистецтва. Цього разу майстер-класи були присвячені роботі із глиною. Зацікавлені були не тільки наші гуртківці, а й учні ЗЗСО №54 та ХЗНВК №11,які відвідали керамічну майстерню та із задоволенням виконували власноруч пороби з глини.

Не менш цікавою була зустріч гуртківців з майстринею джутової техніки на базі Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова. Не вперше Центр співпрацює з закладом, так і цього разу, гуртківці мали змогу не тільки переглянули виставку робіт майстрині джутової пластики Тетяни Савченко, а й познайомитись та поспілкуватися особисто. Майстриня залюбки поділилась з дітьми секретами джутової техніки.

Брали участь юні майстри та майстрині й у виставках-ярмарках. Так, обласний культурно-мистецький захід «Свято кабака,або Хелловін по українські», який проходив на базі етнокультурного комплексу «Херсонська світлиця» (подвір’я ОЦНТ), розкрив двері і для наших вихованців. 118 дитячих робіт не тільки мали успіх на цьому святі, а й були відмічені в репортажі ТРК «Скіфія». А виставка-ярморок народного мистецтва на святі «День врожаю», що проходло в с. Дніпровське, була також представлена роботами гуртківців декоративно-прикладного мистецтва. Місцеві жителі із задоволенням купували наші сувеніри на згадку.

Малюнок на пленері, квест з тематичними станціями, спортивні змагання та багато інших цікавих подій залишили гарні спогади у вихованців та їх батьків під час виїзду до лісу.

Пізнавальним моментом під час канікул стала  лекція-бесіда з історії мистецтв, яку прочитала наша гостя, керівник зразкового гуртка «Палітра» ХДБХТ Безродня Т.В. Вихованці зразкової студії образотворчого мистецтва "Метелик" із задоволенням прослухали цікаву розповідь про життя та діяльність великого художника Ван Гога крізь призму сучасного світу мистецтва.

Вихованці ж туристсько-краєзнавчого напряму навчання присвятили канікули підготовці до змагань та тренуванням.
Юні спортсмени гуртка «Спортивне орієнтування» під керівництвом Васіної Ірини Валентинівни виїхали на навчально- тренувальні збори у м. Трускавець. Програма зборів була насиченою та досить складною: багато тренувань, кросів, естафет. Але за словами тренера: «Для спортсменів – це найкращий спосіб підвищити свій рівень». Отже, 13 вихованців якісно підготувалися до майбутніх Всеукраїнських змагань, які проводитиме Федерація спортивного орієнтування України.

Також, на навчально-тренувальні збори виїздили вихованці гуртка «Джура» (керівник – Бірзова Віра Федорівна). Тренування проходили на скелях Арбузинського каньйону, що у Миколаївській області. Діти тренувалися, побували на змаганнях з орієнтування та відвідали Миколаївський аквапарк. Всім дуже сподобався такий відпочинок, тим паче, що сама погода сприяла юним туристам.

У подорож до скелястого берега р. Інгулка біля смт. Микільське вирушили вихованці гуртка «Екологічне краєзнавство» (керівник – Бірзова Віра Федорівна). Подорожуючі мали за мету: ознайомитись с геологічною будовою берегів, побачити різноманітність рослинного світу, помилуватись чудовими барвами осінніх плавнів, а головне, потренуватись на скалодромі, що спорудили херсонські туристи. Повертаючись додому, діти телефонували батькам та ділились своїми враженнями. Одна з дівчат сказала: «День спілкування з природою не залишить байдужим жодну людину".

Для вихованців клубу «Альбіон», гуртків «Природа рідного краю» та «Юні охоронці природи» (керівник – Костіна Н.М.) та «Дослідники заповідних стежок Херсонщини» (керівник – Муржак Р.Г.) канікули завершилися розважальними виїздами: до аквапарку м. Миколаїв та туристичної бази «Чумацька криниця».