Нам є на кого орієнтуватись!

Спортивне орієнтування – це вид спорту, який надзвичайно активно розвивається, і в останні роки завойовує все більшу популярність серед молоді. Найсучаснішим його різновидом є трейл-орієнтування.

Для довідки: Трейл-орієнтування акцентує увагу на читанні спеціальної контрольної картки, що передбачає можливість вибору. В трейл-орієнтуванні важлива точність: на відстані, з пункту спостереження контрольного пункту, треба визначити правильне, згідно карти та легенди, положення знаку. Час проходження дистанції не має значення (саме ця особливість дає змогу брати участь людям з обмеженими можливостями). Перемагає учасник, який дав більше правильних відповідей.

До 2009 року цей вид спортивного орієнтування був не дуже популярним серед спортсменів нашого міста. Але з кожним останнім роком зростає кількість херсонців, охочих взяти участь у змаганнях з трейл-орієнтування. І це все завдяки ініціативній та наполегливій роботі Щербини Олександра Дмитровича, майстра спорту України зі спортивного орієнтування, керівника гуртка туристсько-краєзнавчого напряму. Саме він є ініціатором проведення Відкритих обласних змагань з орієнтування «Острів» та Чемпіонату області з трейл-орієнтування, який проводиться вже другий рік поспіль.
Ось і цього року, 03 грудня 2017 року, Чемпіонат області з трейл-орієнтування та Відкриті обласні змагання зі спортивного орієнтування «Острів-2017» зібрали чимало охочих зануритися у світ трейл-орієнтування. Кожний учасник залишився задоволеним, про що свідчать численні позитивні відгуки на сторінках Facebook.
Серед вихованців гуртків туристсько-краєзнавчого напряму переможцями стали:
- І місце (Ч-10) – Жураковський Микита (учень 4 класу ЗЗСО № 27), (Ч-14) – Скворцов Юрій (учень 7 класу ЗЗСО № 44);
- ІІ місце (Ж-10) – Судіна Анна (учениця 4 класу ЗЗСО № 27), (Ж-14) – Потапова Анна (учениця 9 класу ЗЗСО № 27), (Ж-21) – Цивільська Фея (учениця 10 класу ЗЗСО № 27), (Ч-10) – Чабарай Станіслав (учень 4 класу ЗЗСО № 27), (Ч-21) – Грязєв Богдан (учень 11 класу ЗЗСО № 56);
- ІІІ місце (Ж-10) – Соколова Катерина (учениця 5 класу ЗЗСО № 57), (Ж-12) – Балабанова Олександра (учениця 5 класу ЗЗСО № 57), (Ч-10) – Ожогін Максим (учень 3 класу гімназії № 3), (Ч-21) – Кражев Ігор (учень 9 класу гімназії № 3).

До речі, вихованці Олександра Дмитровича мають стабільно високі результати, займаючи призові місця на чемпіонатах і змаганнях зі спортивного орієнтування міського, обласного та всеукраїнського рівнів: за підсумками 2016-2017 н.р. вихованці посіли І місць – 36, ІІ місць – 30, ІІІ місць – 17. За останній рік педагог підготував 12 чемпіонів України, серед яких один вихованець є шестикратним, один – чотирьохкратним, один – трьохкратним та троє – двохкратними чемпіонами України. Двоє вихованців увійшли до збірної команди Херсонської області, один – до національної збірної України.
Це є беззаперечні докази високої майстерності Щербини Олександра Дмитровича, якого Федерація спортивного орієнтування України неодноразово запрошувала бути начальником дистанції та головним суддею Чемпіонатів України з трейл-орієнтування. Окрім цього, педагог тренував учасників національної параолімпійської збірної команди України для участі у Чемпіонаті світу з трейл-орієнтування.

Зазначені професійні досягнення зазначено не випадково: 06 грудня 2017 року Щербина Олександр Дмитрович святкує ювілейний день народження – 60 років!
Тож, дякуємо за багаторічну плідну працю, бажаємо міцного здоров’я та творчої наснаги у справі виховання підростаючого покоління, яке завдяки Вам щоразу доводить, що Україна вміє перемагати!

Пишаємося Вами!