"Чисті береги - чиста річка"

Надрукувати

Річки – одне з найдивовижніших творінь в природі. Земля народжує їх через витоки і джерела. Далі річка отримує водне живлення безпосередньо від водозбірної площі – території, що може бути далеко від русла ріки. Тож, яка вода у водозборі – така вода в річці. Біда в тому, що 80% наших річок втратили здатність до самоочищення.

Кожна річка – це пам’ятка природи, наше історичне надбання, місце для відпочинку, джерело питної води і натхнення, домівка для багатьох живих істот. Від якості води залежить наше здоров’я і життя!
Саме після оздоровчого сезону 22-23 вересня 2017 року відбулася міська екологічна акція «Чисті береги – чиста річка», мета якої – покращення санітарного стану берегів водойм в межах міста Херсона. Акція пройшда під девізом: "ЯК ЧИСТОТУ РІЧКАМ І МІСТУ ПОВЕРНЕМО – СВОЄ ЖИТТЯ МИ ТА ЗДОРОВ’Я ЗБЕРЕЖЕМО!".
Захід організований з ініціативи центру екологічної культури та виховання учнівської молоді «Дивосвіт» Херсонського Центру дитячої та юнацької творчості Херсонської міської ради за підтримки та участі Херсонського обласного управління водних ресурсів, НПП «Ніжньодніпровський», Херсонського гідрометеорологічного технікуму ОДЕКУ, ГО «Центр розвитку особистості «Берегиня», БО «Благодійний фонд розвитку «Берегиня», ГО «ВелоХерсон», загальноосвітніх закладів міста та ВУЗів.
Акція була благодійною, тобто участь в ній відбувалася за бажанням! В акції взяли участь загальноосвітні заклади № 1, 2, 3, 4, 8, 9, 13, 14, 15, 32, 33, 34, 40, 46, 50, 52, 54, 57, ЛЖЕП, Херсонський Центр дитячої та юнацької творчості, комісія з питань екології та здорового способу життя міського учнівського парламенту (представники ЗНЗ № 1, 3, 9, 12, 16, 54, ХАЛ при ХДУ).
Акція відбувалась на локаціях: пляж «Лілея», озеро Мідне, лівий берег р. Дніпро, Гідропарк, Потьомкінський острів, річка Кошова.

Гідропарк

Гідропарк

Гідропарк

Гідропарк

Гідропарк, НВК № 15

Гідропарк, ЗНЗ № 52

Гідропарк, Херсонське обласне управління водних ресурсів

Гідропарк

Гідропарк

Гідропарк

Гідропарк

р. Кошова, ЗНЗ № 2

р. Кошова, ЗНЗ № 2

пляж "Лілея", ЗНЗ № 50

пляж "Лілея", ЗНЗ № 32

Засоби масової інформації активно долучилися до висвітлення перебігу акції. Діти залюбки надали інтерв’ю для обласних телевізійних інформаційних програм телеканалів «Скіфія» та «Херсон+».

Всього в акції взяло участь майже 500 дітей, які зібрали біля 200 мішків сміття.

Щоб виправити ситуацію із засміченням берегів водойм та територій міста, необхідно:
1) активізувати процес забору вторинної сировини та її переробки на сміттєпереробних підприємствах;
2) вирішити питання своєчасного вивезення сміття з приватного сектору, який знаходиться в водоохоронній зоні або поруч з нею;
3) екологічним службам міста, поліції, органам місцевого самоврядування, громадським організаціям, мешканцям, здійснювати постійний контроль стоків, що надходять від підприємств і організацій, щодо дотримання екологічного законодавства;
4) постійно висвітлювати в ЗМІ негативні процеси, причини їх виникнення, якість води, ґрунту, в водоймах та біля них, і вплив їх на довкілля;
5) підняти рівень екологічної культури громади міста.

Висловлюємо подяку всім учасникам акції! Будемо робити добрі справи з любов`ю до рідного міста та розвивати екологічний рух серед громади Херсона!