Дбаймо про здоров'я наших дітей!

Надрукувати

За останні п'ятдесят років винайдено і постійно використовується понад 80 000 нових синтетичних хімічних речовин, які містяться в мільйонах споживчих товарів.

Сьогодні значна частка продукції для дітей потрапляє на прилавки України з оптових ринків. Перевірки ж проводяться нерегулярно й вибірково, а ринок продукції для дітей величезний. Синтетичні хімічні речовини у дитячих іграшках, косметиці, миючих засобах та в іншій продукції негативно впливають на здоров’я, особливо, маленьких українців.
Саме цьому важливому питанню було присвячене засідання за круглим столом на тему: «Вільне від токсикантів довкілля для майбутніх поколінь в Україні», організоване центром екологічної культури та виховання учнівської молоді «Дивосвіт» (просп. Св. Кирила і Мефодія, 19-а). Учасниками заходу стали методисти, вихователі дошкільних закладів № 1, 7, 9, 12, 30, 36, 37, 38, 40, 41, 80, 82, 85, а також, вчитель НВК № 9, представники комісії з питань екології та здорового способу життя міського учнівського парламенту, учнівський екологічний актив закладів освіти № 3, 4, 9, 24, 26, 27, 41, 47, 48, 54, вихованці Херсонського Центру дитячої та юнацької творчості та члени наукового учнівського товариства «Логос» МАН.

Відкриваючи засідання, директор Центру Валерій Михайлович Тавожнянський проінформував присутніх про напрямки співпраці центру «Дивосвіт» з дошкільними закладами відповідно до нового формату позашкільної освіти та побажав плідної роботи.
Завідувач педіатричним відділенням дитячої поліклініки № 2 Корабельного району м. Херсона висловила підтримку розгляду нагальної проблеми на широкому загалі. Цікаву та слушну інформацію по зазначеній темі надала провідний фахівець відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління санепідемнагляду держпродспоживслужби в м. Херсоні Капленко Лариса Павлівна. Присутні мали змогу задати питання та обговорити хвилюючу тему зі спеціалістом, адже дослідження показують, що зараз в Україні третина дитячих іграшок, пропонованих для продажу, є небезпечними для дитини. Небезпеку для дитячого організму також складають миючі засоби, засоби особистої гігієни та дитяча косметика, які містить токсичні компоненти.

Разом з цим зростає кількість дітей з різними хронічними захворюваннями (астма, алергія, бронхіт), проблемами розвитку, ендокринними захворюваннями (діабет). Фіксується зростання випадків злоякісних новоутворень, у тому числі, у дітей молодшого віку. Велика кількість захворювань та отруєнь виникає через проникнення шкідливих речовин – газів, парів, аерозолів – в організм людини, головним чином, через органи дихання. Цей шлях є дуже небезпечним, тому що шкідливі речовини, потрапляючи у кров, розносяться по всьому організму.
Вихованка секції наукового учнівського товариства «Логос» МАН Бабенко Аліна (керівник – Козуб Н.М.), яку зацікавила тема вмісту токсичних хімічних речовин у дитячій косметиці та засобах особистої гігієни, презентувала свою роботу на тему: «Дослідження складу речовин у зразках дитячої косметики та миючих засобах». Відібравши майже 30 зразків, дослідниця виявила, що 90% із них містять шкідливі для здоров’я хімічні речовин. Також запропонувала провести анкетування серед батьків «Чи перевіряють вони склад речовин у продукції для дітей і за якими критеріями її обирають?».

Керівник гуртка Петренко Наталія Михайлівна поділилась досвідом про проведені інформаційно-просвітницькі заходи та практичні заняття зі своїми вихованцями, батьками та працівниками Херсонського ясла-садка № 77. Розглянута тема стала дуже актуальною й для учнів навчальних закладів міста, які у майбутньому теж стануть батьками та вже опікуватимуться здоров’ям власних дітей.
Засідання за круглим столом організоване на основі матеріалів регіонального семінару-практикуму, що проводила ВЕГО «МАМА-86 Нова Каховка» для дошкільних закладів регіону у лютому 2017 року. Всі учасники заходу отримали інформаційно-просвітницькі матеріали для подальшої роботи та прийняли резолюцію круглого столу, вирішивши:
1. Розповсюдити отриману інформацію у своїх колективах.
2. Проводити роз’яснювальну роботу серед батьків.
3. Створювати умови для зменшення навантаження на організм дитини хімічними сполуками.
4. Співпрацювати з фахівцями державних та громадських організацій для удосконалення законодавчо-нормативної бази та сертифікації продукції для дитячих садків.
5. Пропагувати здоровий спосіб життя без використання шкідливих хімічних речовин серед громади міста Херсона.
Давайте разом дбати про здоров’я майбутніх поколінь українців!