Юні дослідники на ВЕДОРЗ

Надрукувати

Гуртківці секції «Біологія і зоотехнія» (керівник – Борткевич Лариса Вікторівна) учнівського наукового товариства «Логос» та учні 7-го класу Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 24 (класний керівник – Галицька Наталя Євгенівна) здійснили екскурсію до Державної установи «Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С.Т. Артющика» (с. Дніпровське Білозерського району). ВЕДОРЗ – єдиний в Україні осетровий рибзавод, який поповнює запаси осетрових риб у природних водоймах.

Час екскурсії співпав з періодом пересадки ремонтного стада російського осетра із літньоремонтних ставів рибзаводу на зимівлю до зимоворемонтних ставів. Під час екскурсії учні з’ясували різницю у конструкціях садкового господарства куринського типу та басейнового господарства казанського типу. У басейнах інкубаційного цеху побачили старші вікові ремонтні групи російського осетра та молодші вікові ремонтні групи веслоносу.

Екскурсанти зацікавлено розглядали північноамериканського представника осетроподібних – веслоноса, у якого рострум складає одну третину довжини тіла. Жвавий інтерес та численні питання виникли стосовно інкубації ікри риб в інкубаційних апаратах. Учні фотографували та занотовували основні показники інкубаційних апаратів «Осетер» для осетроподібних риб та апаратів «Амур» для коропових риб, пройшли шлях мальків-покатників осетрових риб уздовж ерліфтної установки від вирощувальних ставів до причалу на р. Кошова. Набуті знання з осетрівництва стануть у нагоді молодим дослідникам при вивченні загальної біології.
Плідна розумова праця під час екскурсії завершилась відпочинком на березі р. Кошова. Все побутове сміття винесено до сміттєвих баків. Екскурсія на ВЕДОРЗ та відпочинок на річці запам’ятаються надовго.