Ідеї християнської дипломатії

Надрукувати

Зрозуміти свою особистість та особистість інших, усвідомити, що в кожного з нас різні думки, емоції та інтереси, але при цьому ми здатні єднатися, знаходити спільну мову – це головна ідея, яку хотіли донести організатори Осінньої школи християнської дипломатії, що проходила з 28 жовтня по 03 листопада 2016 року на базі колегіуму-інтернату «Знамення», розташованого у с. Зарваниця Тернопільської області, яка вважається провідним християнським центром України.

Співорганізаторами школи стали Національний центр «Мала академія наук України» і Тернопільська облдержадміністрація. Діти віком 12-15 років з різних куточків України протягом триденного навчання спільно шукали шляхи порозуміння громадян нашої держави. Для того, щоб потрапити до школи, підлітки заповнювали анкети, де, зокрема, аргументували, чому хочуть взяти участь у проекті, і зазначали про свій досвід подолання конфліктів. Із 44 заявок організатори дібрали лише 23 учасники, серед яких чотири – вихованці учнівського наукового товариства «Логос» Херсонського відділення МАН України (учні ЗНЗ № 24, 31, 54) та один – з Чаплинського р-ну.

Отже, Херсонську область представляла найбільша кількість учасників – п’ятеро.

Навчання в школі відбувалось за тренінговою формою навчання – за методикою «Філософія для дітей», яка надихала дітей творити, креативно та критично мислити, турботно ставитись один до одного, бачити проблеми суспільства та шукати шляхи вирішення конфліктів. Лекції, арт-сесії, інтерактивні ігри, рухавки, кінофільми з послідуючим їх обговоренням навчали дітей формувати активну позицію як по відношенню до суспільства, та і по відношенню до себе. Учасники отримали певний інструментарій успішного ведення комунікації: вчилися навичкам активного слухання, перефразування, відображення емоцій і техніці «Я-повідомлення». На підсумковому занятті діти презентували власні проекти поширення ідей філософської дипломатії.

З любов’ю та почуттям гідності учасники отримали свідоцтва про закінчення Осінньої школи християнської дипломатії та сподіваються взяти участь у наступних навчальних заняттях.
Щиро дякуємо Національному центру «Мала академія наук України» і Тернопільській ОДА за надану можливість навчання основам християнської дипломатії, знання якої так необхідні кожному у наш нелегкий час!