Відпустки, звільнення, дистанційка, оплата праці: МОН роз’яснило особливості роботи під час воєнного стану

МОН оприлюднило лист від 07.03.2022 № 1/3378-22. У ньому роз’яснило, як застосовувати норми трудового законодавство під час воєнного стану. Дізнайтеся відповіді, які підготувало МОН, на звернення керівників і працівників закладів освіти щодо особливостей застосування норм трудового законодавства під час воєнного стану.

Трудова повинність.
Трудову повинність можуть запроваджувати військове командування разом з військовими адміністраціями, самостійно або залучивши інші органи. Щоб виконувати трудову повинність спеціальна професійна підготовка не потрібна. До неї залучають працездатних осіб, які не задіяні в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і не заброньовані за підприємствами, установами та організаціями на період дії воєнного стану, щоб виконувати роботи оборонного характеру, а також ліквідувати наслідки надзвичайних ситуацій. Залучені до трудової повинності працівники виконуватимуть суспільно корисні роботи для: - задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів і сил цивільного захисту; - забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення. За працівниками, які виконують суспільно корисні роботи, на час їх виконання зберігається попереднє місце роботи (посада). Також забезпечується дотримання таких стандартів, як мінімальна зарплата, мінімальний термін відпустки та час відпочинку між змінами, максимальний робочий час, врахування стану здоров’я особи тощо.

Відпустки, звільнення.
Працівникам лише за добровільним бажанням може бути надана відпустка, зі збереженням зарплати або без. Працівника може бути звільнено лише за його бажанням відповідно до вимог трудового законодавства. Цими правами можуть скористатися також працівники закладів освіти та наукових установ, які тимчасово виїхали за кордон, або з об’єктивних причин не можуть виконувати посадові (службові) обов’язки, зокрема у традиційному режимі або дистанційно.

Організація дистанційної роботи.
Якщо через небезпеку, зупинку транспорту та ін. об’єктивні причини працівник не може дістатися до роботи, але може працювати дистанційно, то видайте наказ про запровадження у закладі освіти дистанційного режиму роботи. Ознайомте з ним працівників будь-яким доступним способом, зокрема засобом електронного зв’язку. Встановіть, що дистанційний режим роботи не поширюється на працівників у відрядженні, а також на працівників, призваних на військову службу або проходять службу у підрозділах територіальної оборони. Забезпечте щоденний моніторинг результатів роботи працівників у будь-який доступний спосіб, зокрема з використанням засобів відеоконференцзв’язку. Зупинення роботи, через відсутність організаційних або технічних умов, необхідних для її виконання, невідворотною силою або іншими обставинами має розглядатися як простій.

Простій.
У разі простою за їх згодою працівників їх можна перевести з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця. Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток. МОН наголошує, що рішення про запровадження простою мають бути обґрунтованими.

Оплата праці.
Працю всіх працівників закладів освіти, навчання у яких призупинено, оплачують у розмірі середньої зарплати, а тих педагогів, оплата праці яких здійснюється за тарифікацією, із розрахунку зарплати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства. Оплата праці працівників закладів освіти під час канікул, оголошених відповідно до листа МОН від 25.02.2022 року № 1/3277-22, здійснюється відповідно до норм чинного законодавства. Якщо в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від учителя (викладача) причин, його працю оплачують з розрахунку зарплати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу. За відсутності такої роботи час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених КЗпП.

МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки відповідно до пункту 8.3.3 Галузевої Угоди рекомендують керівникам закладів освіти забезпечити: - оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних та тих, які працюють за сумісництвом, не з їх вини в розмірі середньої заробітної плати; - оплату праці вчителів, вихователів, включаючи вихователів груп продовженого дня, музичних керівників, викладачів, інших педагогічних працівників закладів освіти у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови, карантин тощо), із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства; - збереження заробітної плати при дистанційній формі підвищення кваліфікації вчителів, зокрема без відриву від освітнього процесу, та, на період оголошеного карантину і здійснення освітнього процесу у дистанційному режимі, оплати праці за фактично виконаний ними обсяг навчального навантаження.

Немає зв’язку з працівником.
Якщо не можете зв’язатися з працівником, який відсутній на робочому місці, не вийшов на зв’язок або з інших причин, рекомендуємо табелювати його відсутність кодом «НЗ» — «відсутність з нез’ясованих причин». Після з’ясування обставин та виявлення, що причини були поважні, можна скорегувати табель кодом «І» — «інші причини неявки». Звертаємо увагу, що працівник може бути відсутній через призов (вступ) на військову службу або через службу у підрозділах територіальної оборони.